Ce-este-Bitcoin

Ce este Bitcoinul?

Bitcoinul este prima monedă virtuală, “inventată” de către un personaj a cărui identitate nu se cunoaşte nici azi. Satoshi Nakamoto se numeşte, dar nimeni nu ştie dacă e o persoană, un grup de developeri, un concept sau o organizaţie mai mult sau mai puţin secretă. Nu contează atât de mult acest lucru, ci ceea este şi ce face Bitcoinul: un surogat al monedei clasice, care a creat şi continuă să creeze valoare monetară virtuală, convertibilă în monedă clasică.

E mult de vorbit şi e şi mai mult de scris despre Bitcoin – “The Internet of Money” father. Însă valoarea lui rezidă din preţul pe care “l-a făcut” pe piaţă. Desigur că are aceeaşi volatilitate ca orice altă monedă virtuală: de exemplu, la început de aprilie 2013, preţul Bitcoinului pică de la 255 de dolari la aproape 50, după care urcă la 100 şi stă acolo. A fost o lovitură puternică pe care a primit-o. Multă lume a vândut, mulţi au intrat în depresie, dar cei mai mulţi şi-au păstrat capul pe umeri şi au ţinut Bitcoinul în portofelul virtual. Preţul a crescut apoi, pe final de an, la 900$, după care, în aprilie 2014, pică din nou la 400$. La începutul lui 2015 era 200$, după care iar a început să crească. În vara lui 2016 a fost undeva la 600$, în ianuarie 2017 era pe la 800, după care a început raliul, ca în august 2017 să ajungă la 4400 de dolari.

Mie îmi place să spun că Bitcoin e deja o entitate bătrână. Dar nu ca omul, care se damblageşte când îmbătrâneşte, ci precum vinul. Bitcoinul e un vin vechi acum, pe lângă celelalte monede virtuale. Are primul blockchain, complet descentralizat şi independent (deocamdată) de orice entitate de control, se minează în continuare de către foarte multă lume, are o valoare de piaţă incredibilă. Totodată are rolul de a conduce piaţa. Bitcoinul e oaia cu talangă, care merge înaintea turmei şi o ghidează. Cele mai multe tranzacţii de pe marketurile de monede virtuale se fac în Bitcoin (BTC), aşa că dominarea pieţei se duce undeva înspre 50%, cu o capitalizare tradusă în fiat de aproape 70 de miliarde de dolari.

O sa mai scriu despre Bitcoin şi în alte postări. Deocamdată, pentru început, e doar de poftă.

Sursa foto: bitcoin.com

2 thoughts on “Ce este Bitcoinul?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.