Există două posibilităţi de a avea Bitcoin: prin minare/mining – un proces mai complicat pentru începători, despre care voi scrie într-un articol mai detaliat – şi prin cumpărare. Dacă minarea e doar pentru cei care au ceva bani de investit în echipamentele de minat, cumpărarea e pentru toată lumea. Azi e super simplu să cumperi Bitcoin, dar înainte trebuie să face ceva foarte important: să-ţi creezi o adresă cu ajutorul unul wallet sau portofel de crypto currency.
După ce ai creat o adresă – voi avea un articol cu paşii exacţi – poti cumpăra de la ATM-urile de Bitcoin instalate în Bucureşti şi Cluj Napoca sau online.
De poţi cumpăra Bitcoin online în România? Voi face o listă de site-uri de unde poţi cumpăra Bitcoin online, cu cardul, prin bancă sau prin alte metode. Atenţie la comisioane – chiar dacă vorbim de monede descentralizate, există mici comisoane şi diferenţe între preţul de cumpărare şi preţul de vânzare, ca în orice piaţă.
- btcexchange.ro – cel mai vechi loc de unde poţi cumpăra Bitcoin prin transfer bancar online, fără să te duci la ATM-uri, ca la bancă, în dulcele stil clasic
- trade.bitcoinromania.ro
- coinflux.ro
- bitcoinx.ro
- MoneyGram prin Smith&Smith
- prin serviciile zebrapay – vezi lista de locaţii zebrapay.
- localbitcoins.com/country/RO – nu m-aş încrede.
- coinfetti.co – doar 1000 de descărcări pe Google Play, versiune beta, o descriere tradusă prost cu Google Translate, care converteşte instantaneu bitcoin în fiat, adică în bani fizici, într-un e-wallet – portofel virtual de fiat. Nu am folosit-o. În aplicaţie, la fiecare foto de wallet scrie SOON, adică “în curând”.
La final, ceva mai fun:
Reprezentanţii mai multor bănci din întreaga lume consideră că investiţiile în moneda Bitcoin sunt riscante, întrucât aceasta nu este reglementată de nicio bancă naţională şi de niciun guvern, dar şi din cauza fluctuaţiilor de valoare ale acesteia.
Păi fix ăsta e farmecul crypto: valori care să nu fie reglementate (a se citi controlate) de bănci, guverne, oameni politici, presă. Valorile acestea – commodities – în crypto se traduc în bani. Deci de ce ar fi foarte deschise băncile spre crypto din moment ce crypto, la nivel de 1-2% poate, e un surogat pentru sistemul bancar?
2 thoughts on “Cum pot să cumpăr Bitcoin în România?”