Lunile decembrie 2017 şi jumătate din ianuarie 2018 au fost cele mai bune luni de când există conceptul de cryptomonede. Creşterile au fost incredibile, câştigurile imense, investiţiile foarte profitabile. Pentru cei care au ştiut în ce să investească, bineînţeles.
Ieri a fost însă Black Tuesday. Nu Bloody Tuesday, ci Black. Pentru că efectiv a fost neagră. Căderile au fost la fel de violente ca şi urcările din perioada amintită. De fapt, mult mai violente. Unii vorbesc de eşecul total al pieţelor de crypto şi de moartea lor. Da, inclusiv a Bitcoinului.
Totul vine ca efect al ştirilor din China, unde un “senior official” de la People’s Bank of China a declarat că se urmăreşte stârpirea tradingului pe cryptomonede. În acelaşi timp, Coreea de Sud, una dintre cele mai open minded ţări din lume, anunţă că INTENŢIONEAZĂ să închidă exchangeurile din cauza volatilităţii mari de pe crypto. Logica lor e una de oameni stupizi: ca atunci când pierde bani poporul să nu dea vina pe guvern.
Aceste două ştiri au dus la un FUD (fear, uncertainty, doubt) şi la un FOMO (fear of missing out) violente. Atât de violente, încât preţul tuturor monedelor a picat DUPĂ ACELAŞI PATTERN la jumătate. Lumea vinde pe rupte şi scoate bani în fiat. E atâta panică, încăt efectiv s-a înjumătăţit volumul de capitalizare totală şi s-a ajung pe la 400 şi ceva de miliarde, de la 800 şi ceva.
De ce? Pentru că efectul de turmă stă în firea umană. Frica e unul dintre cele mai groaznice sentimente care poate ucide. Ca să nu moară de inimă, oamenii vând. Vând în neştire. Vând pe pierdere. Imaginaţi-vă un tip care a cumpărat BTC la 20.000 de dolari. Acum a vândut la 10.000, dezamăgit, cu un preinfarct la purtător şi cu ochii roşii de la uitatul pe charturi.
Ar fi ca:
If #Bitcoin was a bus. pic.twitter.com/mcDcj0Cvf5
— WhalePanda (@WhalePanda) January 17, 2018
E greu pentru începători. O spune toată lumea, nu o spun doar eu. Un an în crypto, pentru oricine, de altfel, e ca 10 pentru cei relaxaţi. Oricât de experimentat şi răbdător ai fi, căderile te afectează. De aceea sentimentul şi îndemnul general să ţii, să nu vinzi – #HODL (nu e greşală, e un nou meme inventat pentru piaţa de crypto).
Din alt punct de vedere, la anumite perioade de timp, orice piaţă financiară suferă de câte o corecţie, adică de câte o cădere. E, dacă vreţi, ca o furtună care vine să cureţe praful şi să mai spulbere gunoaiele. Nu ar fi mare, dacă nu ar exista panica. Iar panica intervine atunci când uiţi că orice coboară va trebui să urce şi orice urcă va trebui să coboare la un moment dat. Da, ştiu au fost două luni superbe. Dar după ceva fain, întotdeauna urmează ceva mai puţin fain, ca să ştii să apreciezi ce a fost înainte.
Sfatul meu: nu vă panicaţi. Ramain calm. Detaşaţi-vă. Nu vă mai uitaţi în portofoliu o vreme, ieşţi din casă, bateţi-vă cu zăpadă, duceţi-vă copiii la mall. Uitaţi. Dacă nu sunteţi traderi, uitaţi de charturi. Dacă aveţi probleme cu inima, investiţi doar puţin, ca să nu vă afecteze când pierdeţi, deşi, practic, cu răbdare, nu se prea pierd bani. Panica ucide orice frumuseţe, inclusiv pe cea interioară. Don`t forget!
Bun. Dacă aţi avut chef şi timp să citiţi până aici, mă bucur. Dacă aveţi şi un minut în plus, v-aş ruga să lăsaţi un comentariu legat de ce v-ar plăcea să citiţi pe acest blog: postări generale, idei de trading, analize, ştiri etc. Dacă vreţi să mă urmăriţi pe Twitter, contul meu e @BlogChainer. Mulţam fain.
Din nou – nu vă panicaţi, nu staţi crispaţi. Piaţa nu va muri ever, pentru că tehnologia şi netul au destule resurse ca să supravieţuiască orice ar fi.
Acum râdeţi puţin. Cam aşa a fost căderea Bitcoinului şi a alturilor ieri. Acum mergeţi şi cumpăraţi câte ceva pe ieftineala asta!
Good point! E un moment bun pentru a cumpara noi monede virtuale acum cand pretul lor e mic. Cei care au intrat in panica au investit bani pe care nu isi permit sa ii piarda. Altfel, HODL e cea mai buna decizie.