Ce-este-blockchain

Ce este blockchain şi ce face?

Blockchainul este noul Internet. Sau, mai precis, va fi noul internet pentru orice conţine tranzacţii, cumparaturi online, arhive, procesare de date sau orice altceva. E acel “game changer” al internetului, copilul minune, invenţia matematico-economică a lui Satoshi Nakamoto.

Blockchainul permite distribuirea de informaţii, dar nu pierde nimic din ceea ce se distribuie sau din ceea ce este legat de ceea ce se distribuie. Gândit iniţial ca mediul de dezvoltare şi funcţionare a tranzacţiilor pe Bitcoin, blockchainul are astăzi o valoare net superioară pentru că este aplicabil în orice domeniu de activitate, care implică sau nu factorul uman. E un fel de registru digital în care orice informaţie introdusă e criptată în formule matematice şi fiecare formulă matematică autentifică şi validează altă formulă matematică ce conţine alte date criptate la rândul lor. Această bază descentralizată de date conţine toate informaţiile ale tuturor tranzacţiilor ce implică valoare şi care sunt criptate pe blockchain, cu permisiunea de le a verifica autenticitatea în orice moment.

În cazul monedelor virtuale, blockchainul e un registrul mare, un contabil virtual distribuit pe noduri – computere conectate la reţeaua blockchanului care folosesc un client/program care “decriptează şi criptează la loc” algoritmul producând hashing/care minează şi care, prin minare, deci prin puterea de calcul pusă la dispoziţia blockchainului, validează tranzacţiile. Blockchainul ţine evidenţa fiecărei tranzacţii prin minarea ei, iar minarea validează fiecare tranzacţie care intră într-un bloc de calcul.

Dacă azi trimit bitcoin unei alte adrese, tranzacţia mea este minată: autentificată că este validă, garantată că nu este “double spending” (fraudată) şi confirmată în noduri de proof-of-work de către minerii din reţeaua întregii lumi. Dacă vreau să verific această tranzacţie peste 10 ani, o voi găsi pe blockchain, având câteva milioane de confirmări că a fost validă şi că a ajuns unde trebuie.

Imaginaţi-vă să fie folosit blockchainul în voting. N-ar mai exista urmă de fraudă.

cryptoblog-ce-este-blockchain
Ce este blockchainul?

One thought on “Ce este blockchain şi ce face?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.