Urăsc expresia “cryptovalută”. Sună a anii `90, când mergeau românii în Yugoslavia, ca să prindă două-trei zile de lucru, să li se facă dor de casă şi să se întoarcă de parcă ar fi venit din Groerlanda. Valută, în sine, are sens peiorativ pentru mine. Mă gândesc la “valutişti” şi cămătari de fiecare dată când aud cuvântul ăsta.
Ok. Cum poţi avea crypto? Cum poţi face rost de monede virtuale/digitale? De unde poţi cumpăra cryptomonede? Lucrurile sunt destul de simple, dar, din nefericire, s-a inventat omul care să le complice. Sau oamenii. Sau prietenii ăia care îţi spun că în crypto e ca la Caritas: bagi atât şi scoţi de şdemii de ori mai mult. Sau mai sunt ăia care spun că Bitcoinul nu are valoare intrinsecă, de parcă dolarul şi euro ar avea lipite de bancnote câte un lingou de aur şi le ţinem în saci (cum ţineau evreii talanţii), nu în portofele.
Hai să vorbim pe înţelesul tuturor. Vrei să intri în crypto? De ce? Daca ţi-ai răspuns la întrebarea asta cu “vreau să fac avere”, ai greşit. Dacă ţi-ai răspuns cu “vreau să fac nişte bani din venituri pasive”, iar ai greşit. O să explic şi de ce. Dacă ţi-ai răspuns cu “vreau să mai fac nişte bani în plus”, e ok. Din nou, o să explic de ce.
- Dacă vrei să faci avere din crypto, trebuie să fii trader adevărat. Dacă vrei să fii trader adevărat, nu poţi face asta după ce vii de la serviciu, la ora 16.00. Tre să fii full time. Trebuie să ÎNVEŢI până o să ţi se aplece când auzi de analiză fundamentală, de analiză tehnică şi de trenduri. Nu uita că traderii pierd constant între 3 şi 5 ani. Abia apoi fac bani de iahturi.
- Dacă intri pentru că vrei să faci venituri pasive, să ţii cont că nimic nu e pasiv în crypto. Pe market, totul se întâmplă în viteză. Odată ce ai pus banii pe piaţă, ei nu mai sunt ai tăi – “Bangkok has them” (expresie din Hangover 2), sunt banii pieţei. Ca să îi scoţi, trebuie să lupţi. Ca să lupţi, trebuie să fii atent. Iar dacă eşti atent la piaţa de crypto şi îi vezi volatilitatea şi o simţi pe pielea ta, veniturile nu prea sunt pasive. Sper că m-am făcut înţeles.
- Vreau să fac nişte bani în plus. Ok. Mergi pe long investment. Nu urmări piaţa minut de minut. Aşteaptă. Ceea ce coboară urcă, iar ceea ce urcă va şi coborî. Aici răbdarea te poate face bogat.
Să zicem că te-ai hotărât să intri pe piaţă. Toată lumea vrea să cumpere însă Bitcoin (de obicei când preţul e foarte mare). Nu trebuie să cumperi Bitcoin neapărat, pentru că taxele de tranzacţionare sunt mari (3 tranzacţii pe secundă pe blockchainul de Bitcoin, undeva la 400.000 pe zi, blocuri de 1mb, înghesuială, ce mai, care costă).
Eu sugerez să faci aşa:
- Cont în euro la o bancă răsărită, care lucrează cu transferuri SEPA;
- Cont pe Kraken, Coinbase, Bitstamp, Bitfinex sau altele care acceptă fiat;
- Creare de walleturi/adrese în cadrul exchange-ului ales;
- Cumpărare cu euro sau dolar Bitcoin, Ethereum sau ce vrei;
- Transfer Bitcoin, Ethereum, Ripple etc. unde vrei: în walletul personal, unde tu deţii private keys, sau în alt exchange care are moneda pe care tu vrei să o cumperi;
- Cumpărare, tranzacţionare, profit;
- Întorci profitul în Kraken, Coinbase, Bitstamp, Bitfinex;
- Transferi din astea de mai sus în banca de unde ai plecat.
Dacă doar vrei să cumperi Bitcoin şi să îl ţii, o poţi face şi inspirându-te din lista asta.
Voi face o postare separată despre market, exchange-uri, ordere de cumpărare şi vânzare. Stay close! I`m back 🙂