Cryptoblog-mining-tutorial

AMD a rezolvat problema DAG-ului în minarea de Ethereum

Câteva luni de zile, AMD a ţinut minerii în lesă, deşi Claymore (autorul celui mai bun progam de hashing ever) a bănuit şi ştia că problema stă în driver şi nu în mărirea DAG-ului. Au rămas fără plăci video pe piaţă de prin iunie, când toată lumea a auzit de mining şi de easy money. Au promis că vor scoate VEGA, au scos-o, dar nu minează fantastic. Şi consumă curent mai mult decât un 580. Au publicat drivere care mai de care mai de cacao.

Dintr-o dată, cineva de la AMD s-a destupat la minte, i-a venit o idee genială pe WC şi s-a dus rapid la şefuleţul mai mare să i-o spună: “Tai Fun, hai să nu mai enervăm minerii. Sunt mulţi ai dreaqu, tot mai mulţi. Am avut mare noroc cu ei că ne-au luat Radeoanele, că de stăteam numai în gameri, şi acum rămâneam la 280-uri. Plăci video nu scoatem cât să satisfacem piaţa. VEGA tot promitem, dar ştii şi tu că nu va face mare brânză. Claymore ne tot trimite mailuri de la ferma lui din State şi insistă că problema e la noi, nu la minerul lui. Hai să facem şi noi ceva cu driverul ăsta şi să rezolvăm problema creşterii DAG-ului”. La care, Tai Fun, şeful-la-plăci-video-şi-la-bani a murmurat un “DA” rusesc.

Long story short, cam aşa au stat lucrurile cu noul driver. Oricum, de când a început minarea serioasă pe Ethereum, adică de mai mult de un an plin, AMD nu a mişcat un deget către mineri. A lansat drivere care te omorau până le făceai să meargă cu 6 plăci video pe placa de bază. La fel au făcut şi producătorii de plăci de bază, în afară de AsRock şi Biostar: au pus 6 sloturi pe PCB, dar au uitat că biosul plăcilor nu e facut pentru cele 6 sloturi, aşa că minerii au trebuit să inventeze tweakuri până le-a ieşit miningul pe ochi. Şi nervii pe urechi. Ce şi-a auzit ASUS pentru Z170 nu cred ca şi-au auzit mulţi producători de plăci de bază.

Bun. Hai să punem nişte linkuri şi indicaţii despre driver şi cum îl instalezi:

 1. Download driverul făcut special pentru mineri: Beta Driver for Blockchain Compute http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/Radeon-Software-Crimson-ReLive-Edition-Beta-for-Blockchain-Compute-Release-Notes.aspx;
 2. Download Display Driver Uninstaller: http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
 3. Download ATIkmdag Patcher: https://www.monitortests.com/atikmdag-patcher-1.4.5.zip;
 4. Download BETA MSI Afterburner: http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=5459908&postcount=637;
 5. Download Claymore`s Dual Miner, versiunea 9.8, care e cea mai recentă: https://bitcointalk.org/index.php?topic=1433925.0.

Ok. Până aici, poţi face totul cu minerul şi cu driverul vechi în funcţiune.

Acum urmează paşii ăştia:

 1. DDU – Display Driver Uninstaller – în safe mode, dezinstalezi driverul pe care îl ai acum.
 2. Revii în windows şi extragi noul diver în C/AMD, dublu click, se extrage şi te opreşti la Install. Deci nu mergi mai departe, îl laşi doar dezarhivat.
 3. Click dr. pe Start – Device Manager – Display adapters – click dr. pe una dintre plăci, care acum are numele Microsoft…, update driver, browse mz computer şi te duc în C/AMD, noul driver, Display (include subfolders bifat, bineînţeles) şi îi dai să şi-l ia de acolo.
 4. Dacă ai toate plăcile conectate, le va instala pe toate odată. Nu da restart.
 5. Dublu click pe ATIkmdag Patcher, patch-uieşte driverul.
 6. Instalează MSI Afterburner – exact versiunea din linkul de download.
 7. Restart.
 8. Setările în MSI AF etc., .bat-ul în start up şi apoi mining.

Hashrate-ul creşte considerabil. Unii spun că şi cu 30%. E cam mult, dar adevărul e că readuce nivelul de până la DAG 132 parcă, adică nivelul cât de cât normal pentru minerii average. Că doar nu vă imaginaţi că Claymore minează cu cât minează restul lumii. Hai să fim serioşi.

Dacă ţi-a plăcut mini tutorialul, lasă şi tu un comentariu de zua bună. Mulţam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.