vreau-sa-cumpar-bitcoin

Vreau să cumpăr bitcoin. Cum fac?

Am scris în articolul ăsta de unde poţi cumpăra Bitcoin în România. Adică de unde poţi cumpăra în cel mai uşor mod posibil, începător fiind şi nefamiliarizat cu exchange-urile străine, căci româneşti nu avem. Am adăugat un later edit la listă şi MoneyGram-ul – Smith&Smith, de unde te duci cu lei şi iei bitcoin.

Până aici e simplu. Dar nu te poţi duce la domnişoara oacheşă de la MoneyGram fără să ştii mare lucru despre bitcoin. Te faci de ruşine. Deci nu e simplu, ca la piaţă: “Vreau bitcoin” sau “Câţi bitcoini daţi la leu?”. Tre să ştii măcar că înainte să de apropii de domniţa de la ghişeu, tu tre să ai o adresă de bitcoin, care este generată de un wallet, adică de un portofel virtual pentru bani digitali. 

Bun până aici. Asta în speranţa că nu crezi că vorbesc despre avioane şi presupunând că nu vii din fundul grădinii la piaţa de bitcoinaşi. Walletul pentru Bitcoin sunt o grămadă mare. Blockchain.info şi Copay sunt cam cele mai lăudate. Sunt şi portofele fizice, nu din piele, bineînţeles :). Ledger Nano e cel mai bun. Îl poţi cumpăra de aici. Sau Trezor, pe care îl poţi comanda de aici. Sunt deviceuri super deştepte, care securizează cel mai bine averea ta virtuală. Le conectezi prin USB la calculator, îi pui o super parolă care efectiv va trebui fie foarte grea şi pe care efectiv va trebui să o ţii minte (măcar atâta efort dacă vrei să devii the next Warren Buffet), instalezi un soft care face legătura între device şi blockchain, generezi adrese pentru fiecare monedă în parte – un şir luuung de cifre şi litere aleatorii – şi apoi le foloseşti pentru transferuri, fiecare pentru monda sa.

Când ajungi la frumuseţea de la ghişeu sau când te duci la un ATM de bitcoin, sau oriunde vrei tu să cumperi, trebuie să ai adresa de wallet cu tine. Atenţie, pentru bitcoin foloseşti DOAR adresa de bitcoin, dacă bagi altă adresă, de altă monedă de exemplu, nu vei primi niciodată bitcoinii în wallet. Dacă cumva greşeşti adresa (presupun că nu ai cum, doar nu te duci cu ea scrisă pe foaie), faci pe cineva foarte fericit, în cazul în care adresa greşită pentru tine e a vreunui chinez din Groerlanda.

În concluzie, când eşti hotărât să cumperi primii tăi bitcoini sau procente din ei, trebuie să ai o adresă de wallet unde să îţi fie făcut transferul. Exact ca la bancă.

Sper că ai îneţeles. Am folosit cuvinte simple. O sa fac un tutorial pentru începători, cu fotografii, săgeţi, indicaţii, toate alea. Dacă vrei un tutorial clar pe această temă, lasă un comentariu mai jos.

Hai, mersi de citire.

6 thoughts on “Vreau să cumpăr bitcoin. Cum fac?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.